Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

"Εκτροπή Αχελώου". Το σήριαλ καλά κρατεί...

Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου με την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση της WWF Ελλάς, τονίζοντας ότι με τη λειτουργία των έργων θα επέλθει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, κλονισμός του οικοσυστήματος και επιβάρυνση του ποταμού. Η WWF Ελλάς ζητούσε από το ΣτΕ να ανασταλεί η συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου, τα έργα δηλαδή αποπεράτωσης του φράγματος της Συκιάς, των έργων της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, κλπ.

Από την πλευρά του το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι η συνέχιση των εργασιών στα τμήματα του έργου που βρίσκονται σε εξέλιξη στο φράγμα της Συκιάς και στη σήραγγα εκτροπής δεν έχουν δυσμενή επίπτωση θα έχει στο περιβάλλον, ενώ η διακοπή των εργασιών θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές συνέπειες σε βάρος του Δημοσίου λόγω διάλυσης της σύμβασης, που ανέρχεται περίπου στο 1 εκ. ευρώ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ακυρώσει τρεις φορές τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τα έργα εκτροπής του Αχελώου (1994, 2000 και 2005). Το ΣτΕ θα ασχοληθεί εκ νέου με την εκτροπή του Αχελώου, αφού σταλούν οι απαντήσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί των ερωτημάτων που έχουν σταλεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ το περασμένο έτος.

Πηγή: ΣΚΑΙ Νews 10.02.2010

Σ.Σ. Μήπως η κυβέρνηση θα πρέπει κάποια στιγμή να "αφήσει" το θέμα της πολυ-καταδικασμένης εκτροπής και να κοιτάξει πως θ' αποδεσμεύσει τα ήδη κατασκευασμένα υδροηλεκτρικά έργα Μεσοχώρας και Συκιάς; Τα έργα στη Μεσοχώρα έχουν ολοκληρωθεί και "σκουριάζουν" εδώ και χρόνια. Τα εργοτάξια έχουν ήδη επιβαρύνει τα μέγιστα το περιβάλλον. Κάποια στιγμή θα πρέπει η Πολιτεία να λύσει τα προβλήματα των πληγόμενων οικισμών και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος, ώστε τα έργα να λειτουργήσουν. Να έχουμε στο νου μας πως η λειτουργία των έργων αυτών θα μας γλυτώσει απ' την κατασκευή πολλών άλλων, ιδιωτικών έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου