Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Τιμωρήθηκε με 6 μήνες για τις αμμοληψίες, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας

Με παύση έξι μηνών από τα καθήκοντά του και πλήρη στέρηση των αποδοχών του, τιμώρησε πρόσφατα τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας Νικόλαο Σιάνη, με απόφασή του το Α' Υπηρεσιακό - Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών για τη σιωπή του και τη γενικότερη συμπεριφορά του στις παράνομες επί σειρά ετών αμμοχαλικοληψίες στον Πηνειακό Λάδωνα, στον Αλφειό και τη Νέδα.




Η δίκη που είχε διακοπεί τον Οκτώβριο του 2009, λόγω εκλογών, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με καταδίκη του πρώην προϊσταμένου της ΚΥΔ Ηλείας, ο οποίος παρά τις 22 καταγγελίες για παράνομες αμμοχαλικοληψίες στον Πηνειακό Λάδωνα και τον Αλφειό, στο διάστημα 2005-2007, από τους εργολάβους που είχαν αναλάβει δήθεν αντιπλημμυρικά έργα στα εν λόγω ποτάμια, αλλά στην ουσία σήκωσαν χιλιάδες τόνους αμμοχάλικο απ' τις κοίτες των ποταμών, τα οποία χρησιμοποίησαν για την κατασκευή έργων της Ιονίας Οδού.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα την περίοδο 2007-2008, έπειτα από δημοσιεύματα και αντεγκλεισεις του δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας Δ.Νοδάρου και της βουλευτού της ΝΔ Φ.Πιπιλή, την επικαιρη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλη, αλλά και την εμπλοκή του εν λόγω εργολάβου Τραμπούκη (Κερκετεύς ΑΤΕ) στην υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου.

Η Ελευθεροτυπία μάλιστα είχε δημοσιεύσει στις 12.3.2009 την έκθεση - φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας κατηγορούταν πως "δεν επιλήφθηκε για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και προστίμων κατά των μεγαλοεργολάβων που έκλεβαν το αμμοχάλικο. Ακόμη και μετά την κοινοποίηση σε αυτή εγγράφων των αστυνομικών τμημάτων του νομού για παράνομες δραστηριότητες στους δύο ποταμούς από τις εταιρείες εξόρυξης αδρανών υλικών, σιωπούσε προκλητικά".

Εντυπωσιακό μάλιστα είναι και το γεγονός πως παρά τις καταγγελίες, ο προϊστάμενος της Κτηματικής είχε πάρει το 2009 "ευνοϊκή" μετάθεση, ως προϊστάμενος στην ΚΥΔ Αχαίας.

Ομόφωνα αποφασίστηκε από το δικαστήριο η επιβολή της άνω ποινής για τα πειθαρχικά παραπτώματα:
Παράβασης καθήκοντος, αμέλεια και ατελής ή μη έγκαιρη εκπλήρωση του καθήκοντος, άρνηση σύμπραξης, συνεργασίας και χορήγησης στοιχείων ή εγγράφων κατά τη διεξαγωγή έρευνας, επιθεώρησης ή ελέγχου από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα ιδιαίτερα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου του Ν.3528/2007.

Πηγές:
Με ανοχή του προϊσταμένου της Κτηματικής οι αμμοχαλικοληψίες στη Νέδα. 09/02/2010
Οι αμμοληψίες από τη Νέδα, τα αντιπλημμυρικά και οι ευθύνες. 22/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου