Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Τέταρτο μεγάλο υδροηλεκτρικο, απειλεί τον Αλιάκμονα.

Ο Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, με περίπου 300χλμ μήκος. Οι πηγές του βρίσκονται σ' ένα μαγευτικό μέρος, βορειοδυτικά της Καστοριάς και του Νεστόριου, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο οποίο βρεθήκαμε και κατεβήκαμε με τα καγιάκ, πρώτη φορά πέρυσι την Άνοιξη, συναντώντας δυσκολίες έως 4ου βαθμού.




Φωτό επάνω: Στην παραδοσιακή γέφυρα του άνω Αλιάκμονα κοντά στο Νεστόριο Καστοριάς, στο χώρο του River Party. (περισσότερες φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη εκδρομή μπορείτε να δείτε εδώ)

Μετά το νομό Καστοριάς, ο Αλιάκμονας μπαίνει στο νομό Γρεβενών, όπου συναντά και τον μεγαλύτερο απ' τους παραποτάμους του, το Βενέτικο. Ολόκληρο το τμήμα του Αλιάκμονα είναι πλεύσιμο, αλλά ιδιαίτερα το τμήμα του μετά τη συμβολή με το Βενέτικο, προσφέρει εντυπωσιακά φυσική ομορφιά, μέσα σε παρθένα και απόμακρα απ' την ανθρώπινη παρουσία φαράγγια, αλλά και άγρια νερά, ιδανικά για κατάβαση με καγιάκ και ράφτιγκ.

Το πρώτο τμήμα από τη συμβολή του Βενέτικου, κάτω απ' το χωριό Αγάπη, μέχρι το χωριό Φελλί, είναι πιο ήπιο, με δυσκολία έως 3ου βαθμού, ενώ το δεύτερο, δυσκολίας 4ου βαθμού, ξεκινά απ' τη μονή του Αγίου Νικάνορος και τερματίζει ή μάλλον τερμάτιζε στη Μονή του Αγίου Ιλαρίωνα, λίγο πριν την τεχνική λίμνη Πολυφύτου. Λέω τερμάτιζε γιατί ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια κατασκευάζεται εκεί, στην έξοδο του μεγαλόπρεπου "κόκκινου φαραγγιού" το μεγάλο υδροηλεκτρικό του Αγίου Ιλαρίωνα, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα θ' αρχίσει να κατακλύζει το φαράγγι.




Φωτό επάνω: Καγιάκ στο "Κόκκινο Φαράγγι" του Αλιάκμονα.

Ο κάτω ρους του Αλιάκμονα, έχει ήδη τιθασευθεί από τον άνθρωπο. Αμέσως μετά το φράγμα Ιλαρίωνος, ξεκινούν οι δυο συνεχόμενες τεχνητές λίμνες των υδροηλεκτρικών έργων Πολύφυτου και Ασωμάτων. Τα σχέδια της ΔΕΗ όμως για υδροηλεκτρική εκμετάλευση του Αλιάκμονα, που συνεχίζονται με την κατασκευή του ΥΗΕ Ιλαρίωνος, δε σταματούν εκεί. Ένα νέο μεγάλο υδροηλεκτρικό σχεδιάζεται πάνω ακριβώς από το σημείο που θα φτάσει η τεχνητή λίμνη του ΥΗΕ Ιλαρίωνα.
Το ΥΗΕ Ελαφίου, όπως θα λέγεται το σχεδιαζόμενο απ' τη ΔΕΗ μεγάλο υδροηλεκτρικό, θα κατακλύσει όλο τον Αλιάκμονα, μέχρι τη συμβολή του Βενέτικου και πιο πάνω. Βενέτικος και Γρεβενίτης θα μετατραπούν επίσης σε μακρόστενες λίμνες.
Πέραν απ' τις δυνατότητες που δίνει αυτό το τμήμα του ποταμού, για στενή επαφή και γνωριμία του ανθρώπου με τη φύση, είναι πλούσιο σε άγρια ζωή και βιοποικιλότητα. Ένα παρθένο τμήμα του ποταμού που θα μετατραπεί σε λίμνη μετά την κατάκλυση του. Το ζοφερό μέλλον του ποταμού παρουσιάζεται σε μια λεπτομερή και αποκαλυπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ. Αξίζει να τη διαβάσετε, εδώ

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος24/1/10, 1:21 μ.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή