Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Rivers full of Life - Στηρίζοντας την Αυστριακή προσπάθεια

Πριν μερικά χρόνια, κάποιοι Αυστριακοί φίλοι μας είχαν πρωτοστατήσει στην "Κίνηση των 40 ποταμών", την προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα 40 σπουδαιότερα Ελληνικά ποτάμια από την απειλή των υδροηλεκτρικών έργων.

Μια ομάδα μάλιστα είχαν περιοδεύσει ανά την Ελλάδα με αφίσες που είχαν τυπώσει οι ίδιοι μεταφέροντας το μήνυμα πως τα ελληνικά ποτάμια, ένας από τους τελευταίους φυσικούς παράδεισους της Ευρώπης, πρέπει ν' αντισταθεί για να μην έχει την τύχη της δικής τους χώρας, στην οποία ελάχιστα ποτάμια έχουν μείνει μακριά απ' την "υδροηλεκτρική αρπάγη", όπως πολύ εύγλωτα μας είχαν πει, κατά την ομιλία τους σε μια συγκέντρωση που είχαμε οργανώσει στο νομό Γρεβενών, την άνοιξη του 2007 (φωτό κάτω).




Πολλοί Αυστριακοί, όπως επίσης πολλοί Γερμανοί, Ιταλοί και άλλοι Ευρωπαίοι φίλοι της φύσης και των ποταμών, έστειλαν υπογεγραμμένες αιτήσεις ή υπογράψαν online την "Αίτηση για την Προστασία των 40 σπουδαιότερων Ελληνικών ποταμών", έτσι κι εμείς ανταποδίδουμε την χείρα αλληλεγγύης, υπογράφοντας την δική τους Αίτηση, για τη προστασία των τελευταίων φυσικών ποταμών της Αυστρίας, που παρά τα πρωτεία της στην Ευρώπη σε χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνεχίζει ν' απειλείται από τους ενεργειακούς επενδυτές και την κρατική ενεργειακή πολιτική.

Στην Αίτησή τους που θα βρείτε μεταφρασμένη στ' αγγλικά εδώ και την οποία έχω μεταφράσει στα ελληνικά - όσο καλύτερα μπορώ - αμέσως πιο κάτω, δεν ζητούν κάτι παράξενο, απλά προστασία από την εγκατάσταση υδροηλεκτρικών στα τελευταία ποτάμια της χώρας τους, που έμειναν να ρέουν φυσικά και όχι μεταξύ φραγμάτων και σταθμών παραγωγής, όπως σχεδιάζεται και στη δική μας χώρα. Αντιπροτείνουν τ' αυτονόητα: Εξοικονόμιση ενέργειας, τεχνολογική αναβάθμιση των ήδη υπάρχοντων υδροηλεκτρικών και στροφή σε άλλες ΑΠΕ λιγότερο καταστροφικές για το περιβάλλον.




Ας τους βοηθήσουμε λοιπόν. Ας επισκευθούμε τη σελίδα Rivers full of Life κι ας προσθέσουμε και τη δική μας υπογραφή. Ας μην σκευθούμε πως "τι μπορεί να κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλαδίτσα; Εδώ δεν μπορούμε να σώσουμε τα δικά μας ποτάμια..." Ας βοηθήσουμε αυτούς που το παλεύουν τουλάχιστον. Και στην Αυστρία να είστε σίγουροι, τέτοιες υπογραφές μετράνε! Ας δράσουμε λοιπόν κι εμείς... τώρα!

Προς την Πρόεδρο της Αυστριακής Βουλής
Mrs. Barbara Prammer, Parliament, Dr. Karl-Renner-Ring 3, 1017 Vienna

Όχι στην υδροηλεκτρική εκμετάλλευση ευαίσθητων ποτάμιων διαδρομών
Ναι στη διάσωση των τελευταίων φυσικών ποταμών και ρεμάτων στην Αυστρία


Μόλις το ένα πέμπτο των μεγάλων ποταμών της Αυστρίας είναι σε φυσική ή σχεδόν φυσική κατάσταση. Σημαντικές λειτουργίες, όπως ο έλεγχος των πλημμύρων, η προστασία των επιφανειακών νερών, η διαβίωση ζώων και φυτών και ο χώρος για ανθρώπινη διασκέδαση έχουν χαθεί από τις προηγούμενες δεκαετίες.

Με την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή, η πίεση για ανάπτυξη νέων υδροηλεκτρικών έργων στα ποτάμια μας είναι τεράστια. Το 70% των ποταμιών της Αυστρίας έχουν ήδη εκμεταλλευτεί (υδροηλεκτρικά) αλλά τώρα το ενδιαφέρον των εταιρειών ενέργειας απειλεί με πλήρη ανάπτυξη: Εκατοντάδες νέα υδροηλεκτρικά σχεδιάζεται να κατασκευαστούν μέχρι το 2020 αλλά αυτά μόλις θα καλύψουν την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στα επόμενα πέντε χρόνια!

Λέμε ΌΧΙ σε αυτή την ανάπτυξη και δείχνουμε πως μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά! Τα τελευταία φυσικά ή σχεδόν φυσικά ποτάμια της Αυστρίας πρέπει να προστατευτούν σε βάθος χρόνου.


Εκφράζοντας τις μεγαλύτερες οικολογικές οργανώσεις, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Ποτάμια γεμάτα Ζωή», μια δεσμευτική εθνική αποστολή προστασίας των τελευταίων φυσικών και σχεδόν φυσικών ποταμών και ρεμάτων και εναντίον της περεταίρω υδροηλεκτρικής ανάπτυξης.
Αντ’ αυτού προτείνουμε εξοικονόμιση ενέργειας, αναβάθμιση και βελτίωση της παραγωγικότητας των υπαρχόντων υδροηλεκτρικών σταθμών και ανάπτυξη άλλων «πράσινων» μορφών ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο, τη βιομάζα, τη γεωθερμία, δημιουργώντας έτσι και περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσο με την υδροηλεκτρική ανάπτυξη.

Οι υπογράφοντες αυτή την Αίτηση, ζητούμε ένα πρόγραμμα και μια εθνική δέσμευση προστασίας και διαχείρισης των απειλούμενων ποταμών στην Αυστρίας. Οι ευαίσθητες ποτάμιες διαδρομές πρέπει να χαρακτηρισθούν βάσει οικολογικών κριτηρίων τόσο των υδάτων όσο και των εδαφών, αλλά και να μπουν σε καθεστώς υποχρεωτικής εφαρμογής τόσο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαχείρηση των υδάτων όσο και της εθνικής νομοθεσίας για την προστασίας της φύσης, αλλά και να τύχουν υποχρεωτικής φύλαξης. Σ’ αυτές τις ευαίσθητες ποτάμιες διαδρομές, περιλλαμβάνονται όλες οι φυσικές και σχεδόν φυσικές ποτάμιες διαδρομές και όλες οι διαδρομές σε προστατευόμενες περιοχές, όπως: εθνικά πάρκα, εθνικοί δρυμοί, περιοχές του δικτύου Νatura 2000, εθνικά φυσικά μνημεία, μνημεία φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλων κατηγοριών προστασίας.




Πηγαίνετε στην "αγγλική" σελίδα της "Αίτησης - Rivers full of Life" και συμπληρώστε τα στοιχεία σας



Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες και στοιχεία των ποταμών για τους οποίους γίνεται η προσπάθεια διάσωσης, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου