Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Αποσύρεται το νέο σχέδιο εκτροπής του Αώου



Τα σχέδια για τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα με τη μεταφορά νερού από τον ποταμό Αώο και την παράλληλη δημιουργία δύο μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, τα οποία εξετάζονται από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινοτήτων της Λάκας του Αώου, αλλά και των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Στα σχέδια που είχε υποβάλει τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία «ΔΕΗ-Ανανεώσιμες Α.Ε. σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε.», προβλέπεται η άντληση 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού από την περιοχή της Βοβούσας. Οι ποσότητες θα οδηγούνται μέσω αγωγού με άντληση προς τον ταμιευτήρα της ΔΕΗ, στη Λίμνη Πηγών Αώου και από εκεί θα κατευθύνονται προς την πόλη των Ιωαννίνων. Κατά τη διαδρομή τους προς την πρωτεύουσα του Νομού τα νερά θα συναντούν δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 8,8 ΜW.

Το έργο εκτροπής για μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ήταν πρόταση του εργολάβου και πρώην βουλευτή Λευτέρη Καλογιάννη, πατέρα του έως πρότινος υφυπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος και το προώθησε για έγκριση στο Φορέα του Εθνικού Πάρκου Πίνδου, την εβδομάδα πριν τις εκλογές. Η εναλλακτική πρόταση που είχε κατατεθεί από τη Νομαρχία ήταν η μεταφορά νερού δια φυσικής ροής από τις πηγές Αμάραντου Κόνιτσας, το οποίο και πόσιμο θα ήταν αλλά και δεν απαιτούσε μεγάλου μεγέθους έργα σε προστατευόμενες περιοχές.

Στην πρόταση αυτή του κ. Καλογιάννη αντέδρασαν τις τελευταίες μέρες πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινή τους ανακοίνωση. Οι «WWF Eλλάς, η «Καλλιστώ», η «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης», η «Πίνδος Περιβαλλοντική» και ο «Αρκτούρος», κάνουν λόγο για «ανατροπή των κανόνων της φύσης, αλλά και της λογικής, σε περίπτωση εφαρμογής του αναχρονιστικού σχεδίου μεταφοράς 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο, από το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα την περιοχή της Βάλια Κάλντα, για εμπλουτισμό της λίμνης των Ιωαννίνων (Παμβώτιδας)».
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι «η άντληση νερού από την κοίτη του ποταμού, η επαναφορά του στη λίμνη πηγών Αώου και η εν συνεχεία διοχέτευσή του στη λίμνη Παμβώτιδα (και τα συνοδά έργα, όπως η διάνοιξη δρόμων και οι εκχερσώσεις), αντιβαίνουν στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης και στην υποχρέωση της χώρας για ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Το έργο αυτό είναι διπλά καταστροφικό, καθώς εκτός από την προφανή οικολογική καταστροφή στο υδάτινο σύστημα του Αώου, απειλεί να «ξεπλύνει» το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στα Γιάννινα και καθημερινά υποβαθμίζει το οικοσύστημα της Παμβώτιδας»

Το πρόβλημα της οικολογικής υποβάθμισης της λίμνης των Ιωαννίνων εντοπίζεται στη μόλυνση από αστικά και βιοτεχνικά λύματα, αλλά και από τις κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες της περιοχής τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η λύση δεν μπορεί να είναι η προσθήκη καθαρού νερού απ’ τον Αώο, αλλά ο καθαρισμός της λίμνης με έλεγχο της ρύπανσης και βιολογικό καθαρισμό της πόλης.
Την πλήρη αντίθεσή της στα σχέδια εκτροπής εξέφρασε ευτυχώς η νέα Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δήλωσε ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την απόσυρση της πρότασης. Φαίνεται πως ο Αώος και η Βάλια Κάλντα πάνε να τη γλυτώσουν αυτή τη φορά.



Αξίζει να διαβάσουμε σαν επίλογο, την επιστολή του κοινοτάρχη Βωβούσας, που μας μεταφέρει την άποψη των ανθρώπων που θα θιχτούν άμεσα από την εκτροπή αυτή, των κατοίκων της Βάλια Κάλντα και της Λάκας του Αώου που θα δουν το ποτάμι τους να ξαναπληγώνεται, χάνοντας ακόμα ένα μέρος απ’ τα νερά του (η πρώτη εκτροπή του ποταμού έγινε με το σύμπλεγμα φραγμάτων και του υδροηλεκτρικού των «Πηγών Αώου» που διοχετεύει το νερό του Αώου στον Μετσοβίτικο και τον Άραχθο).
Ποια μελέτη θ’ αποδείξει πως το νερό αυτό είναι περιττό για την υγεία του οικοσυστήματος;

Για να θυμηθούμε τι εστί Αώος, να η δημοσίευση από την επίσκεψή μας το 2008 σε Βωβούσα, Αρκουδόρεμα και κατάβαση του Άωου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου