Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Λίγα λόγια για μας

Οι Φίλοι των Ποταμών ξεκίνησαν το 2005, από μια παρέα Καγιάκερς, που ταξίδευαν στα ποτάμια όλης της Ελλάδας για το αγαπημένο τους χόμπυ.
Στην πρώτη μας δημοσίευση, τότε, είχαμε γράψει τα εξής "ρομαντικά":

"Μακάρι να μπορούσατε να έρθετε μαζί μας, σ' ένα από τ' άγρια ποτάμια που τρέχουν μέσα σ' αυτά τα απρόσιτα φαράγγια. Να νοιώσετε την απόλυτη ησυχία μέσα από τη βοή των ορμητικών νερών, ν' αφουγκραστείτε το γεράκι και το γύπα, που αόρατα πετάνε από πάνω μας, αλλά και να δείτε τον ερωδιό να απογειώνεται αργά αργά, μόλις ξεπροβάλλουμε απ' τη στροφή του φαραγγιού, για να μας περιμένει πάλι στην επόμενη στροφή και το παιχνίδι να συνεχιστεί.
Να ξαφνιαστείτε από τις πέστροφες που πηδάνε τρομαγμένες, μόλις το σκάφος μας προσγειωθεί στη λιμνούλα που φωλιάζουν, κάτω από το μικρό καταρράκτη, αλλά και να σταματήσετε μαζί μας για μια ανάσα, στην αμμουδιά πίσω από το παλιό πέτρινο γεφύρι, που αν και ξεχασμένο, συνεχίζει να στέκεται ψηλό κι αγέρωχο, γεφυρώνοντας το χάσμα του φαραγγιού, πλάι στα πανάρχαια μονοπάτια, που συνέδεαν τα κάποτε τρανά κεφαλοχώρια.
Να μιλήσετε με το βοσκό που κατεβάζει το κοπάδι για πότισμα και ξαφνιασμένος από την αναπάντεχη συνάντηση, να μας κάνει άλλη μια φορά την κλασσική πια ερώτηση: Πληρώνεστε γι αυτό που κάνετε; Να μπείτε μαζί μας στο μικρό καφενεδάκι του χωριού και να γίνετε για μερικές στιγμές το κέντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και της φιλόξενης περιποίησης. Να ξεμείνετε τέλος μαζί μας στο ποτάμι, μια νύχτα που 'ρθε νωρίτερα απ' ότι περιμέναμε και να μαντέψουμε το μονοπάτι, που μέσα από χίλιες περιπέτειες θα μας οδηγήσει πάλι πίσω στη βάση μας..."
Τέσσερα χρόνια μετά, τα ποτάμια μας εξακολουθούν να είναι όμορφα, αλλά οι καταστάσεις που συναντούμε δεν είναι πια και τόσο ρομαντικές...

Είναι γνωστό πως η χώρα μας θεωρείται από τους κορυφαίους προορισμούς για καγιάκ στην Ευρώπη। Πολλές ομάδες, ευρωπαίων κυρίως φίλων του σπορ, επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, λόγω της εξαιρετικά παρθένας φύσης και της ελάχιστης, έως τώρα, ανθρώπινης παρέμβασης στα ποτάμια και τα φαράγγια της। Μέσα από τα άρθρα και τις φωτογραφίες μας, προσπαθούμε να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές και τον οικολογικό πλούτο, των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, που έχουμε την εξαιρετική πολυτέλεια να επισκεπτόμαστε, μόνοι, μια και το καγιάκ ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος να προσεγγίσεις κάποια από αυτά।

Παράλληλα, θέλουμε να δώσουμε έμπνευση σε περισσότερο κόσμο να έρθει κοντά στη φύση, δίνοντας έτσι κίνητρα ανάπτυξης, στο υγιές αυτό κομμάτι του τουρισμού που λέγεται εναλλακτικός ή οικολογικός και να βοηθήσουμε έτσι στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αξιοθέατων κάθε περιοχής, αλλά και στην παραμονή των νέων στην επαρχία μας και την επιβίωση ή αναβίωση των παραδοσιακών οικισμών.

Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτές τις εικόνες και εμπειρίες και να πρωτοστατήσουμε στην προστασία των ποταμιών της χώρας μας, από την ανεξέλεγκτη επέλαση της «ανάπτυξης». Δεν θέλουμε την δημιουργία άλλων φραγμάτων, αμφισβητήσιμης αξίας και λειτουργικότητας, να καταστρέφουν την φύση και να «σκοτώνουν» τα ποτάμια μας, χωρίς αξιόπιστες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς μελέτες λειτουργικότητας και βιωσιμότητας.
Βλέπουμε θετικά την αυξανόμενη συμβολή των υδροηλεκτρικών έργων στην παραγωγή ενέργειας, αλλά είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, πως δεν μπορούν πλέον να μελετούν τα έργα με μόνο γνώμονα το κέρδος ή την αύξηση της παραγωγής. Χρειάζεται επιτέλους μια εθνική στρατηγική στο θέμα της διαχείρισης των νερών και των ποταμών, αλλά μια στρατηγική που θα σέβεται απόλυτα και θα προστατεύει το περιβάλλον.

Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε αυστηροί ελεγκτές και επικριτές απέναντι σε όσους πιστεύουν πως θα μπορέσουν να καταστρέψουν αυτό το δώρο της φύσης, χωρίς σπουδαίο λόγο και προπαντός χωρίς έλεγχο. Τα ποτάμια ανήκουν σε όλους, αλλά πολύ περισσότερο στους φυσικούς κατοίκους τους, την άγρια πανίδα και χλωρίδα που πρέπει να προστατευτεί, αλλά και στους ανθρώπους που γενιές τώρα, ζούσαν αρμονικά από το ποτάμι, ποτίζοντας με καλοχτισμένα αυλάκια τα χωράφια τους και δουλεύοντας τους μύλους και τις νεροτριβές. Ανήκουν τέλος και σ' εμάς, τους «άτυχους» κατοίκους των μεγαλουπόλεων, που σαν ευτυχείς εποχιακοί επισκέπτες, πεζοπόροι, ψαράδες, καγιάκερς, κολυμβητές ή απλοί φυσιολάτρες, θέλουμε και πρέπει να διατηρήσουμε την επαφή μας με την παράδοση και τα τελευταία αδιατάραχτα οικοσυστήματα.

Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε, ώστε να εντοπισθούν και ν' αναδειχθούν τα πολυτιμότερα και πιο απειλούμενα από τα παραποτάμια οικοσυστήματα της χώρας μας και επίσημα πλέον να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενες περιοχές. Πρέπει να διαφυλάξουμε την περιουσία και την πολιτισμική ταυτότητα που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας, που πονούσαν τη φύση και να μην αποξενωθούμε άλλο από αυτή.

Για να υποστηρίξουμε όλες αυτές τις ενέργειες αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον «Κύκλο των Φίλων των Ποταμών»

Συμμερίζεστε τις ανησυχίες αλλά και τις προσπάθειές μας; Θέλουμε την υποστήριξή σας. Δηλώστε συμμετοχή και μπείτε στον Κύκλο μας. Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας για να μπορέσει να φτάσει μέχρι εκεί που πρέπει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου