Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Προγραματισμός κινητοποιήσεων για το Υδροηλεκτρικό Καρπενησιώτη

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό έργο στους ποταμούς Καρπενησιώτη και Τρικεριώτη, έχει λάβει άδεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης και αυτή τη στιγμή εξετάζεται η περιβαλλοντική μελέτη του Έργου, από το Δήμο Ποταμιάς, τη Νομαρχία Ευρυτανίας, αλλά και τον ΕΟΤ.
Αυτό που πρέπει να αναδειχθεί, αναφορικά με το συγκεκριμένο Έργο, είναι πως θα επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές δραστηριότητες στην περιοχή και από ποιούς θα μπορούσε ν' αναδειχθεί καλύτερα, αν όχι από εμάς που είμαστε συστηματικοί επισκέπτες της περιοχής.
Αν κατασκευασθεί το Έργο της εκτροπής των νερών του Καρπενησιώτη, εμείς οι καγιάκερς δεν θα μπορέσουμε να ξανακάνουμε κατάβαση στο ομορφότερο κομμάτι του ποταμού, τους γραφικούς «Μαιάνδρους», ενώ θα επηρεαστούν αρκετά και οι καταβάσεις στον Τρικεριώτη, μια και αυτές δεν θα ναι δυνατές στο αρχικό φαράγγι, στα Διπόταμα.

Το Σαββατοκύριακο 5-6 Δεκεμβρίου 2009, οργανώνουμε εκδρομή διαμαρτυρίας στο Καρπενήσι, κατά της κατασκευής του υδροηλεκτρικού με επισκέψεις και καταβάσεις στα απειλούμενα ποτάμια και εκδήλωση στο Καρπενήσι.

Το πρόγραμμα που προτείνεται είναι το εξής:

Σάββατο 05/12: Κατάβαση με kayak σε Καρπενησιώτη Β - βαθμός δυσκολίας ΙΙΙ (ΙΙΙ+) και συνέχεια στον Τρικεριώτη – βαθμός δυσκολίας ΙΙ (ΙΙΙ) - μαζί με τις ομάδες που θα κάνουν rafting.
Για τους φίλους που δεν θα κάνουν kayak ή rafting, θα γίνει περιπατητική επίσκεψη στον Καρπενησιώτη (πατήματα Παναγιάς, θέση Κλειδί, παρατηρητήριο Μαίανδρων, γέφυρα φαραγγιού Τρικεριώτη στα Διπόταμα) όπου θα μπορούν να παρακολουθούν την κατάβαση με καγιάκ αλλά και να δουν τις θεσεις των ποταμιών που θα επηρεαστούν απ' το σχεδιαζόμενο ΥΗΕ.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα οργανωθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Καρπενησίου, με συμμετοχή της Κίνησης Πολιτών Καρπενησίου και των τουριστικών γραφείων της περιοχής.

Κυριακή 06/12: Επίσκεψη στην περιοχή του Αγραφιώτη. Αυτόνομες καταβάσεις ή επισκέψεις σε Αγραφιώτη (β.δ.III), Καρπενησιώτη Α (β.δ.IV), Καρπενησιώτη Β (β.δ.III), Τρικεριώτη (β.δ.II-III), Κρικελοπόταμου (β.δ.IV). Οι καταβάσεις θ’ αποφασισθούν επιτόπου αναλόγως νερών και συμμετεχόντων.

Περιμένουμε τις συμμετοχές σας, με απάντηση στο "riverfriends at gmail com"
Καλό θα είναι ο καθένας να γράψει ποιες μέρες και σε ποια ποτάμια θα συμμετέχει.
Αν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και κάποιοι φίλοι σας στη κατάβαση rafting αυτό μπορεί να κανονισθεί, εφόσον το γνωρίζουμε έγκαιρα.
Θα γίνουν ομαδικές κρατήσεις σε ξενοδοχεία της περιοχής, οπότε επικοινωνήστε έγκαιρα με e-mail στο riverfriends at gmail com.

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/11/09, 7:44 μ.μ.

    Μπράβο Teamadara...!!!
    Ελπίζω να βρω χρόνο να συμμετέχω στις καταβάσεις.
    Αν τα καταφέρω θα ειδοποιήσω εγκαίρως.
    Συνεχίστε αυτήν την ποιοτική προσπάθεια.
    Αν χρειαστείτε κάτι θα χαρώ να βοηθήσω.
    Καλές Safe καταβάσεις.
    Φιλικούς Χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Γιώργο
    Δυστυχώς ο βροχερός καιρός που αναμένεται και η αδυναμία συμμετοχής τις συγκεκριμένες μέρες μας αναγκάζει ν' αναβάλουμε την εξόρμηση. Θα υπάρξει ενημέρωση μόλις κανονιστούν οι νέες ημερομηνίες, ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο βροχερός καιρός και κάποιες άλλες συγκυρίες δεν μας άφησαν δυστυχώς να υλοποιήσουμε την εκδήλωση διαμαρτυρίας με κατάβαση των Καρπενησιώτη και Τρικεριώτη, στις 5-6 Δεκεμβρίου. Υποσχόμαστε όμως πως θα το ξαναπροσπαθήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς μπορεί να "φοβηθήκαμε" τον καιρό και να μην ανεβήκαμε στο Καρπενήσι, αλλά εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ευτυχώς έγιναν.

    Λάβαμε το παρακάτω μήνυμα από την Κίνηση Πολιτών Καρπενησίου, μαζί με την οποία είχαμε προγραμματίσει την εκδήλωση για τον Καρπενησιώτη.

    "Καλημέρα σε όλους σας. Για άλλη μια φορά και σεις αγαπητοί φίλοι προσδιορίσατε τις δράσεις σας δυστυχώς από τα δελτία καιρού...

    Ωστόσο, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι ούτε μια σταγόνα δεν έπεσε στα Διπόταμα και έτσι εμείς παραγματοποίησαμε την εκδήλωση που είχαμε αναγγείλει εκεί. Όσο για την πλατεία Καρπενησίου η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έιχε την δική της παρουσία συνεχίζοντας τον αγώνα και την αγωνία μας.
    Αναμένοντας τις δικές σας μελλοντικές δράσεις σας χαιρετώ.
    Περσεφόνη Τσιμάκη"


    Ακολουθεί το κείμενο που εξέδωσε η Κίνηση Πολιτών Καρπενησίου για την εκδήλωση.

    ΟΧΙ στο τέλος του ποταμού. O ποταμός έχει αξία όχι τιμή

    Κανένα Υδροηλεκτρικό στα ποτάμια μας
    Καμιά Ανεμογεννήτρια στα Βουνά μας
    Η Ευρυτανία ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ
    Η Ευρυτανία ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ

    Οι ανεμογεννήτριες έχουν όριο ζωής 10-15 χρόνια.
    Αξίζει να θυσιάσουμε τα ΔΑΣΗ μας;
    Τα Δάση αποτελούν αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα
    Ούτε 1 δέντρο για τις ανεμογεννήτριες
    Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμβάλλουμε στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου
    Από το να θυσιάσουμε το φυσικό μας πλούτο:
    Τα ΔΑΣΗ μας

    Ποια Ευρυτανία θέλουμε;

    «Οι ορεινοί όγκοι(>800μ.) αποτελούν σημαντικό χώρο αγροτο-Δασικών
    δραστηριοτήτων, ενώ τα ορεινά δάση και οι δασικές εκτάσεις, αποτελούν
    περιοχές φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία. Ιδιαίτερα το
    τρίγωνο Άμφισσα –Λαμία-Καρπενήσι αποτελεί κυρίαρχο χώρο φυσικού
    αποθέματος.
    Τα μεγάλα φυσικά τοπία, κυρίως τα υψηλά ορεινά και οι πολυπληθείς
    ιστορικοί και αρχαιολογικοί τόποι και θρησκευτικά μνημεία, ενδείκνυνται για
    εναλλακτικές μορφές τουρισμού». ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές :
    -βουνά-νεκροταφείο παλιοσιδηρικών
    -χιλιάδες τόνους μπετόν
    -στερεμένα ποτάμια


    Συνεχίζεται παρακάτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αιτήματα

    Αίτημα 1ο
    Να εφαρμοστεί η Κοινοτική Οδηγία για τα Νερά 2000/60 και να εκπονηθούν διαχειριστικές μελέτες λεκανών απορροής των ποταμών της Ευρυτανίας.

    Αίτημα 2ο
    Να εκπονηθεί ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη χαρακτηρισμού περιοχών ειδικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ως Εθνικό Πάρκο.

    Αίτημα 3ο
    Να υπάρξει διαχείριση των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 Τυμφρηστού και Αγράφων.

    Αίτημα 4ο
    Να εξαιρεθούν οι υποαλπικές ζώνες των βουνών από περιοχές εγκαταστάσεων Ανεμογεννητριών.

    Αίτημα 5ο
    Αειφορική διαχείριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας:

    -να δοθούν αδειοδοτήσεις και επιδοτήσεις για την οικιακή παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών)

    -να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα τα δημόσια κτίρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνέχεια και τέλος κειμένου Κίνησης Πολιτών Καρπενησίου:

    Δράσεις 5 Δεκεμβρίου 2009

    - Όχι στην καταστροφή των ποταμών μας, όχι στην ισοπέδωση των βουνών μας, όχι στον αφανισμό της Ευρυτανίας

    - Όχι στις «πράσινες επιδοτήσεις» προς τις εταιρίες, όχι στο κέρδος των ολίγων και των εκλεκτών. Ναι στην ουσιαστική πράσινη ανάπτυξη ναι στο όφελος των πολλών.

    - Μετά από τις πράσινες επιδοτήσεις τι; Μετά από την είσπραξη των επιδοτήσεων εγκαταλειμμένα μεταλλικά και τσιμεντένια κουφάρια, σωλήνες, καλώδια, μπάζα, σάρες και κάθε λογής απομεινάρια.

    - Η Ευρυτανία πλήρωσε και πληρώνει βαρύτατο τίμημα στην πράσινη ενέργεια. Πλήρωσε με τον αφανισμό της την παραγωγή 2,5 % της συνολικής παραγώμενης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος. Από τα νερά της λίμνης Κρεμαστών πνίγηκαν χωριά, χάθηκαν χωράφια, αφανίστηκε πολιτισμός, ξεριζώθηκαν οικογένειες. Γι αυτό λέμε "φτάνει πια".

    - Προστατεύουμε την Ευρυτανία , προστατεύουμε τις αμίμητες ομορφιές της προστατεύουμε την χλωρίδα και την πανίδα της. Προστατεύουμε τα ποτάμια ως αρχέγονους σχηματισμούς και ολοκληρωμένα οικοσυστήματα. Τα φαράγγια ως γεωλογικά μνημεία. Τα βουνά, τις υποαλπικέ περιοχές, τα ορεινά δάση και οι δασικές εκτάσεις, ως περιοχές φυσικού αποθέματος και βιοποικιλότητας.

    - Λέμε όχι στην άναρχη κατασκευή υδροηλεκτρικών και ανεμογεννητριών. Λέμε ναι στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην μείωση της κατανάλωσης. Λέμε ναι στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών μας.

    - Ας αφήσουμε ήσυχα τα ποτάμια και τις βουνοκορφές της Ευρυτανίας. Δεν φταίνε αυτά για την αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας και για την τρέλα μας για πλουτισμό. Δεν μας ανήκουν, δεν έχουν τιμή, έχουν αξία. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα πουλήσουμε για κανένα κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή