Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Σήμερα γιορτάζει η Γη

Σήμερα, 22 Απριλίου, σε όλο το κόσμο γιορτάζουμε την Ημέρα της Γης. Της Γης η οποία τα τελευταία 100 χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί από τον άνθρωπο και τείνει προς αποσταθεροποίηση. Αποσταθεροποίηση όπως αυτή που δέχεται σήμερα η οικονομία μας, τα προβλήματα της οποίας όλοι τα γνωρίζαμε – ή τουλάχιστον τα φανταζόμασταν – αλλά τ’ αφήσαμε να γιγαντωθούν. Κάπως έτσι γιγαντώνονται και τα προβλήματα που έχουμε αφήσει να δημιουργηθούν στο πλανήτη μας, επιλέγοντας ν’ αρπάξουμε απ’ αυτόν ότι μπορούμε, χωρίς να βάζουμε κάποια όρια.



Όλοι έχουμε ακούσει και με το παραπάνω για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον, ο σημερινός ενεργοβόρος τρόπος ζωής του ανθρώπου. Γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο κλίμα, την θέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων, την ανατροπή που θα επέλθει στην πλανητική ισορροπία, αν δεν λάβουμε μέτρα σήμερα. Τ’ ακούμε και τα ξανακούμε, αλλά νομίζουμε πως δεν αφορούν εμάς. Είναι πάλι κάτι σαν την οικονομική κρίση, που μέχρι τώρα λέγαμε πως δεν μας αφορά, πως δεν θα μας αγγίξει, αλλά να που όλοι τη βιώνουμε σήμερα, κάθε μέρα και περισσότερο.

Κάπως έτσι, αθόρυβα, θα έρθει η μέρα που η Γη, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, θα μας πει με το τρόπο του «Ως εδώ». Κι εκεί δεν θα υπάρχουν ούτε δικαιολογίες και δημιουργική λογιστική, ούτε μηχανισμοί στήριξης, ούτε δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης.

Όλοι έχουμε καταλάβει πια, πως πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε το περιβάλλον. Πρέπει να σταματήσουμε να αποψιλώνουμε τα δάση – πνεύμονες της γης, πρέπει να σταματήσουμε να εκπέμπουμε τόσο διοξείδιο του άνθρακα – ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του πλανήτη, πρέπει να σταματήσουμε να μολύνουμε τα νερά – πηγή ζωής για όλα τα έμβια όντα.

Ο άνθρωπος παραμένει ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος της Γης. Εφαρμόζει πολιτικές και δράσεις που φροντίζουν την ποιότητα ζωής του, αλλά πλέον θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που θα φροντίσουν για την επιβίωση του είδους και του πλανήτη. Θα πρέπει να παραμερίσει τις όποιες εγωιστικές πρακτικές που εξασφαλίζουν μόνο τη δική του καλοζωία, να πάψει να ιεραρχεί με βάση μόνο τα οικονομικά μεγέθη και να προσπαθήσει να κρατήσει στη ζωή το σύστημα το οποίο τον κρατά στη ζωή. Τη Γη.

Σήμερα, βγείτε έξω απ’ το σπίτι σας, έξω απ’ το γραφείο. Αφήστε για λίγο τ’ αυτοκίνητο και «ζήστε» τη Γη όπως είναι στη πραγματικότητα, μακριά απ’ το ανθρωποκεντρικό άστυ. Δείτε τα βουνά και τις θάλασσες, αγγίξτε τα δέντρα και το βράχο, μυρίστε τα λουλούδια και το χώμα, ακούστε τα ποτάμια και τα πουλιά, αισθανθείτε και βιώστε όλους τους οργανισμούς που ζουν αθόρυβα κι αόρατα γύρω μας. Τέλος, μιλήστε για όλα αυτά και για τον κίνδυνο που υπάρχει να χαθούν, πρώτα απ’ τη προσωπική μας ανθρωποκεντρική καθημερινότητα και ύστερα απ’ την ίδια τη ζωή. Αγαπήστε τη Γη. Γιορτάζει σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου