Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αιτήσεις για έξι νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά από την ΤΕΡΝΑ

Αιτήσεις για έξι νέα υδροηλεκτρικά μεγαθήρια, συνολικής ισχύος 2391 mW, κατατέθηκαν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη ΡΑΕ στον κύκλο Ιουνίου. Τα υδροηλεκτρικά αυτά είναι αντλητικά, εκμεταλεύονται δηλαδή το νερό που συγκεντρώνεται σε ταμιευτήρες, αντλώντας το τις ώρες μη αιχμής (συνήθως βραδινές) και αποδίδοντάς το για υδροηλεκτρική χρήση τις ώρες αιχμής.
Αρκετές ακόμα αιτήσεις για τέτοιου μεγέθους υδροηλεκτρικά έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες στη ΡΑΕ χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι αντλητικά. Εννέα από την Τέρνα και δύο απ' τη Μηχανική

Από τα έξι τελευταία έργα, δύο είναι στο νομό Ημαθίας (Βροχόνερα Ι - 401MW, Βροχόνερα ΙΙ - 231MW) 5χλμ απ' τη Βέροια και τη Βεργίνα, 2 στο νομό Μαγνησίας (Τούμπα - 166MW, Μετόχι - 307MW) 10χλμ βόρεια του Βόλου, 1 στον Πηνειό στο Μακρυχώρι (Πηνειός 1 - 594MW) και 1 στην λίμνη Τριχωνίδα Αιτωλοακαρνανίας (Τριχωνίδα 1 - 685MW)

Η λειτουργία των ήδη υπάρχοντων φραγμάτων ως αντλητικών, με χρήση δεύτερου ταμιευτήρα θεωρείται από πολλούς ως η χρυσή τομή στα υδροηλεκτρικά. Για να γίνει αυτό βέβαια πρέπει τα υδροηλεκτρικά έργα να διαθέτουν ή ν' αποκτήσουν επιπλέον υδροηλεκτρικό σταθμό και ταμιευτήρα κατάντι του φράγματος - σταθμού παραγωγής.
Δυστυχώς οι εταιρείες είναι φιδωλές όσον αφορά την πληροφόρηση του κοινού για τα έργα αυτά, ενώ οι πληροφορίες που δημοσιεύει η ΡΑΕ (παρά την πολύ θετική εξέλιξη της γεωγραφικής απεικόνισης των έργων) είναι ανεπαρκείς για να κατανοήσουμε τη μορφή και την έκταση των έργων, που συνωστίζονται ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία. Τυχαίο; Δε νομίζω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου