Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Πηνειός. Ο νέος Ασωπός;

Με τα λύματα από κάθε λογής βιοτεχνίες, σφαγεία, τυροκομεία, αλλά και τα φυτοφάρμακα που καταλήγουν στα νερά του απ' τις καλιέργειες, ο Πηνειός θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να γίνει ο νέος Ασωπός.
Στους 17 απ' τους 23 ελέγχους που διεξήχθησαν απ' τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις βρέθηκαν πολλές ελλείψεις, κυρίως αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων, πράγμα που "μυρίζει" πως τα λύματα καταλήγουν ανεπεξέργαστα στο ποτάμι.
Στα πρόστιμα μάλιστα που προτάθηκαν απ' το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ύψους περί του μισού εκατομμυρίου ευρώ, οι αρμόδιες νομαρχίες φαίνεται πως έκαναν μια καλή έκπτωση, μέρες που είναι...



Μια ακόμη πληγή όμως, που βασανίζει τον Πηνειό εδώ και καιρό και που επίσης δείχνει να μην καταπολεμάται απ' τους αρμόδιους, είναι οι παράνομες αμμοληψίες. Οι όποιες κυρώσεις μάλιστα επιβληθούν ύστερα από χρόνια δικαστικών καθυστερήσεων, είναι αστείες μπροστά στα κέρδη που αποκομίζουν οι παρανομούντες, από την πώληση των αδρανών υλικών.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Μάχης Τράτσα στο Βήμα.

Η εικόνα του παραποτάμιου τοπίου βέβαια δε θα μπορούσε να μην "στολιστεί" με τα μπάζα, που πετάνε οι διάφοροι "ευαίσθητοι" περιβαλλοντικά κάτοικοι του νομού. Αφού παίρνουμε το αμμοχάλικο του ποταμού, να μην αφήσουμε και τίποτα; Σωστά! Δείτε κι ένα σχετικό video


αμμοληψίες Πηνειός 1
Ανέβηκε από geotran

Τις παραποτάμιες περιοχές του Πηνειού είχε επισκεφθεί στις 15 Μαρτίου η υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Το φόβο τους πως «Δεν θα τους δείξουν τα πραγματικά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής... τους κρυμμένους αγωγούς που ρίχνουν χωρίς επεξεργασία λύματα στο Πηνειό, περιοχές με εκτεταμένες αμμοληψίες, μπάζα οικοδομών, παράνομα βυτία που αδειάζουν βοθρολύματα...», εξέφρασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι της Λάρισας.
Διαβάστε σχετικά εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου