Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Έκθεση φωτογραφίας Αnsel Adams στο Μουσείο Μπενάκη

Μία έκθεση με έργα ενός από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα πραγματοποιείται από 5 Μαρτίου έως 30 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

Ο Ανσελ Ανταμς (1902-1984) υπήρξε περισσότερο γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τοπίων και εθνικών πάρκων των ΗΠΑ. Στις απαράμιλλης ποιότητας και εξαιρετικής οξύτητας εικόνες του αποτυπώνει με μεγαλοπρέπεια την ομορφιά της αμερικανικής φύσης όπως αυτή ήταν πριν την τουριστικοποίησή της. Στον Άνταμς και τις προσπάθειές του για λιγότερη ανάπτυξη και προστασία των μεγάλων φυσικών εκτάσεων μακριά απ' την ανθρώπινη δραστηριότητα, οφείλεται κατά μεγάλο λόγο η εξάπλωση των Εθνικών Πάρκων στην Αμερική

Στις φωτογραφίες του ο Ανσελ Ανταμς απέδωσε όλη την τονική κλίμακα από το λευκό μέχρι το μαύρο με πολλές ενδιάμεσες διαβαθμίσεις του γκρι, ώστε οι εικόνες του να χαρακτηρίζονται για την τέλεια φωτογραφική τους σαφήνεια. Η τεχνοτροπία εκτύπωσης των ασπρόμαυρων φωτογραφιών που ανέπτυξε ο ίδιος και έμεινε γνωστή ως θεωρία του «Ζωνικού Συστήματος» επηρέασε τις μεταγενέστερες γενιές φωτογράφων.

Ansel Adams: The Tetons and the Snake River (1942)

Η έκθεση αποτελείται από 72 πρωτότυπες εκτυπώσεις που επέλεξε ο ίδιος ο καλλιτέχνης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, και τα οποία παρέδωσε, λίγο πριν από το θάνατό του, στη φροντίδα της κόρης του.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 4 Μαρτίου και η έκθεση θα διαρκέσει από 5 Μαρτίου έως 30 Απριλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου