Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Και νέο ΟΧΙ από κατοίκους στην κατασκευή φράγματος στον Καρπενησιώτη

Διαβάζουμε στον "Ευρυτανικό Παλμό":

Όλο και περισσότεροι είναι οι φορείς στην Ευρυτανία που δηλώνουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή Υδροηλεκτρικών φραγμάτων στο τόπο μας. Χθες το απόγευμα πάνω από 100 κάτοικοι των Δήμων Ποταμιάς και Καρπενησίου αλλά και εκπρόσωποι περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, βρέθηκαν στην τοποθεσία «ΠΑΤΗΜΑΤΑ», στον Καρπενησιώτη ποταμό, που θα κατασκευαστεί ένα μικρό Υδροηλεκτρικό φράγμα, όπου και εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην κατασκευή αυτού του έργου σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Στο ίδιο χώρο, είχε πάει ο Δήμαρχος Γιάννης Ίβρος και το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και εκπρόσωποι της Εταιρείας για να δουν από κοντά που θα γίνει το φράγμα. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν στο Δημαρχείο, όπου έγινε ενημέρωση από την Εταιρεία στο Δ.Σ. για το φλέγον αυτό ζήτημα κεκλεισμένων όμως των θυρών.



Στην άλλη εφημερίδα της Ευρυτανίας, τα "Ευρυτανικά Νέα" διαβάζουμε

...ότι για την κατασκευή του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού, προ μηνός περίπου, το Δημοτικό συμβούλιο Ποταμιάς εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία αρνητικά. Χθες, ωστόσο, η εταιρεία επανήλθε με νέο αίτημα και ζήτησε να παρουσιάσει νεότερα στοιχεία για το έργο• η επένδυση του οποίου θα αγγίξει τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ τα ανταποδοτικά οφέλη σύμφωνα με τον κ. Ίβρο, ο οποίος τάσσεται υπέρ της κατασκευής του, για το δήμο θα αγγίξει τα 100.000 ευρώ ετησίως. Ακολούθησε κεκλεισμένων των θυρών παρουσίαση του έργου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εντωμεταξύ προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια από μερίδα πολιτών, οι οποίοι πέταξαν αυγά κατά των δημοτικών συμβούλων, ενώ στην περιοχή ήταν τρία αστυνομικά οχήματα για την αποφυγή επέκτασης των επεισοδίων.

Σχόλιο των Φίλων των Ποταμών:

Με λίγους απλούς υπολογισμούς διαπιστώνουμε πως αν η ετήσια απόδοση στο Δήμο (το 3% δηλαδή με το νέο νόμο) είναι 100.000 ευρώ, τότε αυτό σημαίνει πως τα ετήσια έσοδα φθάνουν τα 3.3 εκατομμύρια. Έτσι, το πολύ σε 3 χρόνια, η κατασκευάστρια εταιρεία θα έχει αποσβέσει την επένδυση των 9 εκατομμυρίων. Από εκεί και πέρα, όλα τα λεφτά από τα αυξημένα τιμολόγια που θα πληρώνει η ΔΕΗ στους "πράσινους επενδυτές" θα είναι καθαρό κέρδος γι αυτούς. Θα μου πείτε ξέχασες πως το 1.5% θα πηγαίνει κατευθείαν στο λογαριασμό ΔΕΗ των κατοίκων... Μάλιστα, τότε ένα μόλις έργο καλύπτει όλους τους λογαριασμούς όλων των κατοίκων. Ποιά θα είναι τ' αντισταθμιστικά οφέλη απ' όλα τ' άλλα έργα; Γιατί μου 'ρχεται να γελάσω, δεν ξέρω. Ας χαμογελάσω καλύτερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου